#VACANŢĂDE10 – CIPRU DE NORD, CUBA MEDITERANEI

Cipru de Nord a fost o adevărată surpriză. Un izvor de cultură, o destinație exotică de top, dar și raiul gurmanzilor. Combinația dintre bucătăria turcească și cea grecească nu are cum să dea greș vreodată. Aventura cipriotă a început cu o tură de jeep safari. Am învăţat de la localnici cum se face pâinea tradiţională cipriotă, brânza Halloumi, nelipsită de la mese în Cipru.

Prânzul l-am luat pe plajă, la un restaurant aflat chiar pe malul mării, numit Caretta. E genul de loc de care te îndrăgosteşti iremediabil. Am mâncat aici cel mai bun peşte şi fructe de mare, proaspăt prinse din Mediterană.

Pentru desert a trebuit să muncim puţin. Ghidul nostru, Yusuf, ne-a promis o surpriză dulce la finalul zilei şi aşa se face că am ajuns la cules de căpşuni, în Yeşilirmak.

KYRENIA, loc de poveste cu aer veneţian

Portul Kyrenia este un alt loc de poveste din insula Afroditei. Aici, de-o parte şi de alta, se zăresc tot felul de terase şi restaurante tradiţionale la care nu ai cum să te plictiseşti. Iar peisajul îţi taie răsuflarea. Bărcile, yachturile şi clădirile în stil veneţian completează tablolul unui loc desprins din altă lume. Tot aici se află şi unul dintre cele mai frumoase castele din lume, castelul Kyrenia.

VAROSHA, staţiunea de lux rămasă în paragină

Călătoria în Cipru de Nord nu e completă fără să vedeţi oraşul-fantomă. Varosha este staţiunea pe care toţi milionarii lumii o frecventau în anii ’70. Pe atunci, era plin de hoteluri exclusiviste şi magazine de lux. Astăzi, însă, predomină urmele lăsate de războiul dintre armata turcă şi cea greacă. Nimeni nu are voie să intre aici, iar zona este păzită cu sfinţenie de către soldaţii turci.

PLAJELE DIN CIPRU, premiate cu Blue Flag

Superba insulă are cel mai mare număr de plaje premiate cu steagul albastru, raportate la numărul de locuitori. Ce înseamnă asta? Înseamnă că acea comisie formată din 65 de membri, ce provin din 60 de ţări diferite, au stabilit că plajele îndeplinesc următoarele criterii:

  • apa din mare este curată, nepoluată
  • pe plajă nu există alge
  • nisipul este curat şi de cea mai bună calitate
  • plajele dispun de un număr corespunzător de salvamari
  • regulile de conduită sunt afişate în locuri potrivite

 


O mică parte din întreaga aventură, o vedeţi mai jos, imortalizată perfect de echipa Digital Passion.

REZUMAT DE CĂLĂTORIE

  • În Cipru, sezonul începe în aprilie şi se termină în noiembrie
  • Zborul este charter şi durează 2 ore şi 20 de minute
  • Must see: Varosha şi Portul Kyrenia
  • Must try: safari în Akdeniz
  • Cele mai bune oferte le găsiţi pe site-ul www.prestige.ro

 

Foto credit : Ionuț Bălcău @blcmedia

You will receive next post by e-mail

Share:

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.