ZORNITZA – UN WEEKEND ÎN TOSCANA BULGARIEI

Iubesc destinaţiile neexplorate. În care să descopăr locuri ascunse, în care pot să mă bucur de linişte, de o cafea bună în timp ce inspir mirosul dimineţii, de un pahar de vin la apus. Exact aşa este la Zornitza , un loc aflat în inima naturii.

Proprietatea se află în sud-vestul Bulgariei, la aproximativ 550 de kilometri de Bucureşti. Este amplasată cumva la periferia oraşului Melnik, cel mai mic oraş din Bulgaria, însă extrem de pitoresc.  Noi am mers cu maşina, însă există şi varianta de a zbura până la Salonic, iar de acolo mai mergeţi cu maşina încă o oră.

Resortul face parte din celebra asociaţie Relais & Châteaux „, cea care reuneşte hoteluri şi restaurante unice, construite în clădiri istorice, precum castele, conace sau proprietăţi impresionante. Pe lângă luxul în cea mai pură formă pe care îl oferă, hotelurile şi restaurantele din cadrul Relais & Châteaux „ sunt deţinute de oameni pasionaţi, care au grijă personal ca oaspeţii lor să se bucure de o şedere cât mai plăcută.

M-a convins de asta Marko Stoychev, proprietarul de la Zornitza. Are o viaţă activă, cu drumuri şi călătorii lungi, dar încearcă să nu lipsească prea mult din zonă şi stă de vorbă cu marea majoritate a celor care ajung „în casa lui”. Pentru că, iniţial, tatăl lui Marko, domnul Kancho Stoychev, a construit aici o casă de vacanţă. Acum, proprietatea are în jur de 300 de hectare, cu fermă, cramă, culturi de viță de vie și grădini.

Marko și Kancho Stoychev

Alexander Skorchev – somelier și Yavor Kirov – manager general

La Zornitza Family Estate am întâlnit cel mai talentat chef. Vasil Spasov are 23 de ani şi transformă mâncarea în artă. Restaurantul pe care îl conduce în interiorul resortului concurează fără doar şi poate cu restaurante celebre în lume. Se simte că preparatele sunt gătite cu ingrediente naturale. Laptele, brânza, mierea , roşiile şi chiar trufele sunt din producţie proprie.

Chef Vasil Spasov

Un alt lucru care mi-a plăcut foarte tare este faptul că, pentru cupluri, cei de la restaurant organizează cina la apus, pe malul lacului sau chiar în mijlocul podgoriei.

În interiorul proprietăţii se organizează numeroase activităţi, nici nu vă gândiţi că v-aţi putea plictisi. Este raiul degustărilor de vin, alături de somelierul Alexander Skorchev. Au un teren mare de golf şi un spa MINUNAT cu piscine, saune şi toate masajele din lume. Una dintre piscine conţine chiar apă sărată, în care îţi poţi detoxifia corpul, dar în care nu ai voie să stai mai mult de 15 minute.

Cu toate acestea, cei de la hotel organizează excursii şi îi îndeamnă pe turişti să iasă din hotel.

În centrul oraşului Melnik, de exemplu, se pot bucura de un prânz autentic bulgăresc, la crâşmă – aşa numesc restaurantele oamenii locului. Prânzul bulgăresc debutează cu celebra salată shopska şi încă alte două salate pe bază de legume. Urmează carnea, gătită în dovleac, iar desertul este un deliciu – iaurt făcut în casă, peste care se adaugă dulceaţă de fructe de pădure.

Tot în zonă, am mai vizitat şi mănăstirea Rila, aflată în munţi, într-un cadru care îţi taie răsuflarea. Estea cea mai mare şi mai frumoasă mănăstire ortodoxă din Bulgaria. Ba chiar UNESCO a inclus-o în lista celor mai importante monumente culturale.

REZUMAT DE CĂLĂTORIE

  • În Melnik, este recomandat să mergeţi din aprilie şi până în octombrie
  • Din Bucureşti, cu maşina, faceţi pe drum în jur de 7-8 ore. Puteţi alege însă şi varianta de zbor până la Salonic, iar de la Salonic se merge încă o oră cu maşina
  • Preţul pentru o noapte la Zornitza Family Estate începe de la 350 de lei de persoană
  • Must see: Mănăstirea Rila
  • Must try: degustare de vinuri

Foto credit : @Horia Stan

You will receive next post by e-mail

Share:

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.