#vacanţăde10 – CAPPADOCIA, TĂRÂMUL BALOANELOR

Cappadocia este locul care nu trebuie să lipsească de pe bucket list-ul vostru. E o altfel de lume, în care parcă timpul a stat în loc.

Am zburat dis-de-dimineaţă din Bucureşti până la Istanbul , apoi din Istanbul până în Nevşehir. În total, zborul durează cam 3 ore, iar de obicei escala e cam de o oră sau două. Încă de pe aeroport peisajul îţi taie respiraţia. De-o parte şi de alta se zăresc munţii şi formaţiunile naturale pe care abia aşteptam să le explorăm.

În regiune, cele mai multe hoteluri sunt asemeni unor grote. „Peştera de 5 stele” în care am stat se numeşte Kayakapi . Este un hotel aflat pe primul loc la categoria în topul celor mai luxuriante hoteluri din Turcia şi pe locul 12 în topul celor mai bine cotate hoteluri din întreaga lume.

După ce am ajuns, nu am putut face altceva decât să admirăm priveliştea şi să inspectăm hotelul care era imens. Fiecare grotă are curtea ei, cu terasă amenajată cochet, unde poţi sta pe şezlong să citeşti o carte sau îţi poţi savura cafeaua dimineaţa devreme, în timp ce în zare se văd baloanele cu aer cald.

Zborul cu balonul

A doua zi a început foarte devreme. La 04:00 trebuia să fim în recepţia hotelului pentru că urma să ne preia un microbuz care să ne conducă spre aventura noastră cu balonul. Înainte de a ajunge la zona de decolare propriu-zisă, organizatorii ne-au dus într-un loc în care ne-au servit cu mic dejun tradiţional turcesc – cafea, ceai, simit (este covrigul acela cu susan pe care îl vedeţi în toate serialele turceşti). Acolo, erau turişti din toată lumea, de la chinezi, până la ruşi, toţi nerăbdători să vadă baloanele.

După ce am savurat bunătăţile, am pornit către „aeroportul” cu baloane. Grupuri de câte 4-5 oameni umflau fiecare balon dintr-un jet de foc. Erau zeci de „jucării” pregătite să le arate turiştilor frumuseţile naturii.

Ne-am urcat de îndată în nacelă, coşul balonului, care este împărţit în două şi în care încap în jur de 20 de persoane. Şi începe decolarea. Vă mărturisesc faptul că eu sunt o fire destul de fricoasă, deşi nu las asta să se vadă. Mi-era puţin teamă în momentul în care pilotul ne-a spus să ne pregătim pentru că vom decola. Însă, totul se desfăşoară atât de încet, încât nu simţi nimic. Uşor, uşor se crăpa de ziuă, soarele răsărea cuminte în zare, iar peisajul devenea tot mai surprinzător. Zborul durează în jur de 60 de minute, care trec cât ai clipi atunci când eşti ocupat să imortalizezi frumuseţile naturii.

În funcţie de companie, zborul cu balonul costă în jur de 60 de euro. Şi ca un pont, cei de la hotelul la care am stat noi au propria firmă de baloane cu aer cald http://www.royalballoon.com/. E foarte important să vă rezervaţi zborul cu o companie de încredere.

Göreme, minune a naturii

Aventura în Cappadocia a continuat cu Parcul Naţional Goreme, o zonă cu aşezări săpate în piatră. Un fel de Machu Picchu al Turciei. Face parte din Patrimoniul Mondial Unesco , încă din anul 1985.

Periplu culinar în Cappadocia 

Se ştie deja că mâncarea turcească e delicioasă, însă aici am descoperit preparate gătite exact cum dictează tradiţia turcească. De la micul dejun nu au cum să lipsească ceaiul şi plăcintele gozleme. Chiar dacă eram într-un hotel de 5 stele, la restaurant în fiecare dimineaţă exista câte o bătrânică amabilă, care îţi pregătea plăcinta în faţă, exact după gustul tău: cu carne, cu brânză sau cu tot felul de verdeţuri. Meniul cuprindea preparate din toată lumea, însă e şi păcat să ajungi aici şi să nu te bucuri de preparatele tradiţionale. Şi ca experienţa să fie una completă, neapărat să ajungeţi la seara turcească.

 

Rezumat de călătorie 

  • În Cappadocia, este recomandat să mergeţi toamna sau primăvara
  • Zborul către Cappadocia durează în total 3 ore, cu escală în Istanbul
  • Must see: Muzeul Goreme
  • Must try: zborul cu balonul 

 

 

You will receive next post by e-mail

Share:

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.