LA MASĂ CU FAMILIA FERRAGAMO

Vacanţa la castel este o experienţă ce merită trăită cel puţin o dată în viaţă. Iar castelul deţinut de familia Ferragamo, în inima Toscanei, este fără doar şi poate un loc în care poveştile se transformă în realitate.

Am descoperit locaţia, din întâmplare, pe Instagram şi îmi doream cu ardoare să ajung acolo. Întâmplarea a făcut ca bunul meu prieten, Cristian Preotu, proprietarul grupului Le Manoir şi un mare iubitor de vinuri să fie partener cu cei de la castel, atât Bistro Ateneu din București, cât și Il Borro fiind incluse în asociața Relais&Chateaux. Și uite așa s-a mai confirmat încă o dată sintagma că nimic nu este întâmplător.

Am zburat la Florența, iar de acolo am mai avut de mers în jur de o oră cu mașina până în localitatea Borro, acolo unde se află proprietatea. Drumul a părut tare scurt, având în vedere că oriunde întorceai capul peisajul de Toscana te fascina. Iar cum am ajuns și s-au deschis porțile am știut clar că va fi o experiență unică.

Citisem deja și aflasem că Salvatore locuiește în Florența, dar că vine des la castel. Mulți cred că el este creierul din spatele brandului Ferragamo. De fapt , celebrul brand de pantofi este mult mai bătrân. Istoria Ferragamo a început în inima Toscanei, în anul 1927. Atunci, bunicul Salvatore a fondat compania de pantofi-unicat, făcuţi pe comandă. După moartea sa, familia şi-a împărţit atribuţiile. Fiecare fiu are câte o funcţie în companie, dar și câte o proprietate fabuloasă. Castelul Il Borro îi aparține în totalitate lui Ferruccio Ferragamo, unul dintre fii marelui designer. Iar Salvatore, nepotul care îi duce mai departe numele, își dedică acum mare parte din timp activităților de aici. Este pasionat de vinuri și se implică în toate activitățile cramei, fiind hotărât să pună vinurile produse de familia sa pe harta celor mai bune vinuri din lume.

Aveam în minte, cumva, că o să îl întâlnesc. Nu sunt o persoană norocoasă, însă parcă tot Universul a ținut cu mine în această călătorie. În timp ce luam prânzul, un domn care se ocupa de servirea impecabilă ne-a anunțat că domnul Salvatore este la terenurile de fotbal și ne invită să ne alăturăm echipei. Între timp, am aflat că este tradiție pentru familie să se reunească la castel cel puțin o dată pe săptămână pentru a juca fotbal. Echipa era formată din copiii lui Salvatore, tatăl Ferruccio care avea o energie debordantă la cei 74 de ani , fratele, dar și alți membrii mai îndepărtați ai familiei. După partida de fotbal în ploaie și lungi discuții ca între prieteni, am stabilit că ne vom revedea a doua zi, pentru un scurt interviu. Italianul a fost încântat de propunerea jurnalistului din mine, care nu putea să nu iasă la iveală. Deși eram în vacanță.

Ne-am întâlnit a doua zi la prânz. Cu toți membrii familiei aflați la castel. Salvatore, carismaticul domn Ferruccio, dar și Vittoria, sora cea mică și cea care se ocupă de tot ceea ce înseamnă producția organică pe proprietate – 2 hectare pe care se cultivă legume organice, dar și 40 de hectare care produc ulei de măsline. Fiecare a comandat ce a avut poftă și am descoperit și vinul preferat al familiei pe care o să vi-l dezvălui ceva mai târziu.

Salvatore Ferragamo
Ferruccio, Vittoria, Salvatore

Cum îi vedeți în poză, exact asta transmit și în realitate – energie și modestie. Am primit de la ei o lecție de viață despre ce înseamnă succesul , dar și cât de importantă este familia.

Când a început povestea Il Borro?

Salvatore: Familia mea a cumpărat acest castel în 1993, acum 26 de ani şi am cumpărat-o pentru că pur şi simplu ne-am îndrăgostit de ea. Şi am vrut să o transformăm într-o frumoasă experienţă în Toscana. Ceea ce vezi acum ca un sat medieval pitoresc pe un deal din bazinul superior Valdarno a fost, încă din secolul al XII-lea, un castel fortificat. Cuvântul “Borro” este un termen toscan care înseamnă un defileu format dintr-un râu.

Ce înseamnă să fii un Ferragamo?

Salvatore: Am fost mereu crescut să nu mă gândesc mult la asta. Am fost învățați să ne dedicăm viața lucrurilor de care ne simțim pasionați. Familia mea are un nume mare. Cu toate acestea, este important să continui să ştii să fii modest. Oamenii spun: „Oh, ești un Ferragamo”. Adică, există beneficii mari în a fi Ferragamo, dar există și dezavantaje.

Cine te-a motivat sau te-a inspirat pe tine?

Salvatore: Bunica mea – Wanda Ferragamo. A fost o persoană incredibilă.  Avea 40 de ani când a murit bunicul meu. Ea a rămas cu șase copii, cu vârste cuprinse între doi și 17 ani. Ea ar fi putut spune: „Am să renunț la afacerea familiei.” Nu se implicase în ea înainte de moartea soțului ei. Dar ea a avut într-adevăr puterea, hotărârea și cunoștințele de a continua să dezvolte compania. Când bunicul meu a murit, Ferragamo producea doar încălțăminte pentru femei. Din 1960 până astăzi, bunica mea a făcut ca visul bunicului meu să devină realitate. A transformat afacerea într-o casă de modă cu suflet.

 Cum ai descrie o vacanță la castel?

Salvatore: Ce mi-am dorit eu a fost să fac din acest loc este o experiență unică. Tocmai de aceea, avem tot felul de activități. Pentru început, le recomand celor care ajung la noi vizita în cramă şi să încerce vinurile noastre şi să înţeleagă cultura noastră şi filozofia noastră despre a face vinuri. Cursuri de gătit cu chef-ul nostru Andrea Campani, care este minunat, călărit, mountain bike, tenis, golf. Organizăm şi vânătoare de trufe, aşa că puteţi merge şi vă puteţi găsi propriile trufe.

Când ar fi ideal să vină turiștii?

Salvatore: Toscana este frumoasă pe tot timpul anului. Cea mai bună perioadă este septembrie-octombrie pentru că Toscana prinde viaţă. Începem să culegem strugurii, toate cramele sunt deschise. Puteţi vedea cramele în acţiune, puteţi participa şi puteţi culege struguri

 Una din activitățile tale preferate…

Salvatore: Da, cu siguranță. Avem 45 de hectare de viță de vie și am început să producem vinuri din anul 1995. Îmi doream foarte mult asta. Iernile blânde, un climat temperat și expunerea excelentă a podgoriilor sunt motivele pentru care acest pământ a fost întotdeauna bine cunoscut pentru producția de vin și ulei de măsline de calitate. 

O recomandare de vinuri de la un pasionat?

Salvatore: Alessandro Dal Borro, 100% Syrah este vinul de suflet al familiei mele. Tatăl meu a avut întotdeauna o pasiune pentru una dintre cele mai reprezentative soiuri ale pământului său, Syrah. Alessandro del Borro este adevăratul „tată” al castelului, pentru că a realizat primele transformări și extinderi ale cetății şi a transformat Il Borro în ceea ce este astăzi.

Îți mărturisesc faptul că a fost într-adevăr una din cele mai frumoase experiențe.

Salvatore: Mă bucur să aud asta și oricând ești invitata noastră.Ştiu că aveţi o istorie minunată şi în România , dar dragi români, veniţi să ne vedeţi şi pe noi în Toscana cât de curând!

 

 

 

You will receive next post by e-mail

Share:

You may also like

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.